Mænds natlige tissetrang kan pege på demens

Det dokumenteres i videnskabelig undersøgelse fra Aarhus Universitet.

Mange modne mænd i plus 60års-alderen sover elendigt, fordi en godartet prostataforstørrelse tvinger dem til med jævne mellemrum at stå op om natten for at tisse.

Denne uimodståelige vandladningstrang giver en sønderhakket søvn, som i sig selv er belastende.

Det allerværste er imidlertid, at det fragmenterede søvnmønster også synes at påføre denne gruppe nattissermænd en forhøjet risiko for at udvikle demens.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Menstruation og migræne – nu skal sammenhængen udredes

Hvorfor er kvinder i den fødedygtige alder i særlig grad ramt af migræne?

Ny forskningsbaseret teori har et bud på svaret: Kvindernes ’migrænebremse’ slækkes, når de skal have deres menstruation.

Omkring 1 milliard mennesker – cirka hver syvende borger på Jorden – er i varierende grad ramt af migræne. Og kvinder i den fødedygtige alder rammes tre gange så hyppigt som mænd.

Videnskaben har længe antaget, at en væsentlig grund til denne skæve fordeling imellem kønnene har at gøre med kvinders reproduktive cyklus – og at kønshormoner spiller en rolle i den forbindelse.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Aarhus-forsker har fundet ud af hvordan man kan ’fjernstyre’ et gen

Det kan på sigt give helt nye former for celleterapi mod en række alvorlige sygdomme.

Metoden er effektiv og skånsom.

Og så giver den, ikke mindst, mulighed for at studere arvemasse, DNA, på en helt ny måde: For nu kan man pludselig – uden at ty til destruktive former for manipulation – studere et enkelt gen, mens det arbejder.

”Det betyder, at vi i laboratoriet kan studere enkelte geners naturlige funktion i celler, blandt andet i forbindelse med sygdomsforskning”, siger lektor Rasmus O. Bak fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet (AU).

Rasmus O. Bak – der er Lundbeckfonden-fellow fra 2017 – har stået i spidsen for det hold af forskere fra AU og fra det østrigske Medizinische Universität Grasz, som har udviklet den nye metode.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.