Ny viden om trækfugles navigation

Forskere har i laboratoriet afsløret magnetiske reaktioner knyttet til et lysfølsomt protein i trækfugles øjne.

Opdagelsen, der er støttet af Lundbeckfonden, kan muligvis blive relevant i forbindelse med udvikling af næste generation supercomputere – de såkaldte kvantecomputere.

Et af de spørgsmål, som længe har optaget biologer, handler om hvordan trækfugle bruger Jordens magnetfelt som et kompas – og på den måde kan navigere præcist, når de flyver om natten.

En række teorier har gennem årene været undersøgt, og nu er der kommet helt ny viden.

I en artikel, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, kan et internationalt forskerhold vise:

At et molekyle fra en natflyvende trækfugls nethinde, der har været foreslået som et ’kompasmolekyle’, rent faktisk er magnetisk sensitivt.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Ny viden om central mekanisme bag flere hjernesygdomme

Hjerneforskere ved Aarhus Universitet kan påvise, hvordan en proteinsammenklumpning, som er central ved flere neurodegenerative sygdomme, under visse omstændigheder kan udvikle sig til en i særklasse giftig og aggressiv variant.

Parkinsons sygdom har flere ’familiemedlemmer’ i form af lidelser, som i nogen grad deler de motoriske symptomer, der kendes fra Parkinsons.

En af disse sygdomme er MSA, Multipel System Atropfi, der ligesom Parkinsons hører til de neurodegenerative lidelser.

Både ved Parkinsons og ved MSA spiller et bestemt protein en skurke-rolle.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Han spurgte en Brain Prize-vinder: Må jeg forske i dit laboratorium?

Og derfor er Peter Petersen, 37-årig dansk hjerneforsker, i dag en del af den verdenskendte professor György Buzsákis hold ved det amerikanske New York University. Det hele kom i stand med støtte fra Det Frie Forskningsråd og et postdoc-stipendium fra Lundbeckfonden.

Hvem finder dog på at montere et lille ’køleskab’ på hovedet af en forsøgsrotte, og derefter lade dyret løbe rundt i en labyrint?

Svaret er, at det gør Peter Petersen – dansk elektrofysiolog og hjerneforsker med speciale i thetarytmer, der er en del af hjernens elektriske aktivitet.

Og det ’køleskab’, han arbejder med – i virkeligheden en lille beholder fyldt med tør-is – tjener et klart videnskabeligt formål:

”Overordnet handler det om at prøve at udvide forståelsen af thetarytmer, som er involveret i blandt andet menneskets indlæring og hukommelse – og i evnen til at orientere sig og færdes i et fysisk miljø”, forklarer Peter Petersen:

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.