Maude er blevet den stereotype migræne-patient – men det er ikke helt virkelighedsdækkende

Lundbeckfonden-forskere prøver med god folkeoplysning at få udbredt reel viden om migræne. Det er en kamp med udfordringer.

Stakkels Maude, altså fru bankdirektør Hans Christian Varnæs i Matador, for hendes hverdag i Korsbæk var tit noget plaget. Og når livet gik hende mest imod, krøb hun i en årrække ofte til sengs.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Urgammelt DNA kaster en ’videnskabelig håndgranat’ ind i diskussionen om menneskets ankomst til Amerika

Lundbeckfonden-forskere har udført analyser af 30.000 år gammelt materiale fra mexicansk bjerghule – hvor fund af stenredskaber samtidig rykker tidspunktet for den første menneskelige indvandring til Amerika mindst 15.000 år tilbage. Resultaterne offentliggøres i Nature-artikel. DNA-analyserne vil også indgå i stort dansk projekt om hjernesygdomme.

Æsler er uundværlige, når man skal fragte teknisk udstyr, mad og drikkevand op til Chiquihuite-hulen i det nordlige Mexico. Den transportopgave kan hverken mennesker eller maskiner løse, for hulen ligger i stærkt uvejsomt terræn midt på en bjergskråning.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Danske forskere kortlægger central sygdomsmekanisme – og beskriver et helt nyt protein

Det er livsvigtigt, at immunsystemet træder i karakter, når kroppen angribes – fx af et sygdomsfremkaldende virus. Men hvis immunsystemet aktiveres for kraftigt, kan det give problemer.

Netop den situation har 25 forskere fra Aarhus Universitet (AU) kigget nærmere på i en videnskabelig rapport, som de sammen med kolleger fra Norge, USA, Frankrig og Japan netop har offentliggjort i det videnskabelige top-tidsskrift Nature Immunology.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.