Japansk lægemiddel mod halsbrand skal prøves på coronapatienter

Danske forskere står klar med forsøg, der skal inddrage sygehuse i alle regioner.

Et japansk lægemiddel – camostat mesylate – er på vej mod Danmark, hvor det efter planen skal afprøves på i alt 180 corona-patienter indlagt på sygehuse rundt om i landet.

Kommer de nødvendige tilladelser fra danske myndgheder på plads i løbet af weekenden, kan forsøget gå i gang i næste uge. Allerede om tre-fire måneder vil man vide, om camostat mesylate som antaget kan bremse corona-virusets hærgen hos mennesker, der er smittet – og har udviklet selve sygdomstilstanden, Covid 19.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

De 60-åriges muskler er slet ikke blevet gamle

Danske forskere har i forsøg vist, at raske 60-70 årige har markant bedre forudsætninger for at reparere muskelskader og opbygge muskler, end videnskaben hidtil har antaget. 

Håret gråner og ansigtet får rynker. Sådan er det at ældes. Punktum.

Den gode nyhed er imidlertid, at tidens tand ikke er lige nådesløs på alle områder. Faktisk slet ikke, afslører ny forskning udført ved Københavns Universitet og ved Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital.

Det fortæller Anders Karlsen, Lundbeckfonden-forsker og leder af forskningsprojektet, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift FASEB:

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Forskere mistænker jern for skurkerolle ifm neurodegenerative sygdomme

Et hold forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt sammenhænge mellem jern og neurodegenerative sygdomme – og opdaget noget helt nyt.

Et højt indhold af jern i hjernen er ikke godt – det er med til at skabe oxidative (iltrelaterede) stress-tilstande, som er skadelige for nervecellerne i hjernen.

Hvordan disse stress-tilstande påvirker hjernen, ved forskerne ikke. Men en af de hypoteser, der arbejdes med, siger, at et forhøjet jernindhold i hjernen forplanter sig til nervecellerne. Samt at denne unødvendige ophobning af jern i nervecellerne formentlig er med til at beskadige dem så meget, at de dør af det.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Ny metode fanger meget effektivt forstadier til livmoderhalskræft

Det kan føre til en omlægning af de undersøgelser for livmoderhalskræft, danske kvinder i dag tilbydes.

Hvad er mest effektivt, når man vil afsløre forstadier til livmoderhalskræft: At se på en celleprøve – et celleskrab – i et mikroskop, som det i dag sker i Danmark og en lang række andre lande? Eller at screene cellematerialet for HPV (Human Papillomavirus)?

Det er hovedspørgsmålet i en artikel, som danske forskere netop har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Epidemiology.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.