Professor vil udvikle radioaktivt præcisionsmissil mod hjernekræft

Dansk forskningsprojekt støttet af Lundbeckfonden sigter mod at udvikle en helt ny behandling af hjernekræft. 

Hvert år får omkring 300 danskere, heraf 30 børn, stillet diagnosen ’glioblastom’ – en ondartet form for hjernekræft, som ingen af de behandlinger, lægerne i dag har til rådighed, kan få bugt med.

Hverken operation, strålebehandling eller kemoterapi kan fjerne alle glioblastom-celler – blandt andet fordi det er uhyre vanskeligt og kræver stor forsigtighed at udføre behandlinger i hjernen uden at beskadige de mange livsvigtige funktioner, der er samlet netop her.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Ny test kan afsløre farlige modermærker

Forskere fra Danmark, Australien og USA står bag opdagelsen – projektet har været støttet af Lundbeckfonden.

De allerfleste modermærker er fredelige – og rummer altså ikke kræft. Men der er desværre undtagelser, hvor modermærket har udviklet sig til kræft – og her skal der handles hurtigt, så sygdommen ikke når at sprede sig.

Et af de spørgsmål, lægerne i den forbindelse skal tage stilling til, lyder: Hvor farlige er de kræftceller, der er i netop dette modermærke? Og det er et vigtigt spørgsmål, for svaret er blandt andet med til at bestemme, hvor aggressivt lægerne behandler modermærkekræft, også kaldet malignt melanom.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.

Astma programmeres tidligt i livet

Opdagelsen kan bruges til at få en bedre forståelse af, hvordan astma opstår.

En astmatiker er i virkeligheden patient, inden han eller hun får stillet diagnosen. Det viser et dansk forskningsprojekt, som netop er offentliggjort i form af en artikel i det indflydelsesrige videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine.

Projektet er et samarbejde mellem forskere fra Dansk BørneAstma Center (DBAC) ved Herlev og Gentofte Hospital og forskere fra DTU Bioengineering – og arbejdet har blandt andet været støttet af Lundbeckfonden, Sundhedsministeriet og Det Strategiske Forskningsråd.

Læs hele artiklen her

En artikel af journalist Henrik Larsen, sciencewriter.